Kan Thorning gå i takt? Jeg håber det

VARMELØSNING Hvis Thorning skal have en fælles varmeløsning, så kræver det enten at borgerne er i stand til at gå sammen og lave et selskab - eller at man er mange nok til at koble sig på fjernvarme i Kjellerup. Om det bliver det ene eller det andet, så ser jeg desværre begge dele som en udfordring. Man er nødt til at trække i samme retning - i en fælles gruppe på tværs, som skal kunne favne alle - både ejer- og lejeboliger, og samtidig også vores mange store virksomheder i den nordlige del af byen.

Når den første del forhåbentligt er klaret, så skal man så også - hvis det ender med en lokal løsning - helt lavpraktisk have etableret selve centralen sammen med logistikken til at blive koblet op på nettet. Det hele er et kæmpe arbejde, som vil tage virkelig meget tid og kræve mange kræfter. For ikke at nævne de økonomiske omkostninger.

Det skal ske i fællesskab - og det haster.

Mange er allerede begyndt at bruge egne varmepumper, men det er jo ikke alle, der har økonomisk råderum til det.

Vi er virkelig mange, som helt konkret mærker en tredobling af varmeudgiften hver måned.

Om løsningen så skal være et lokalt varmeselskab, oplagt kombineret med solceller på nogle af områdets store arealer eller om det skal kobles op på etableret fjernvarme, det må tiden vise. Men vi har faktisk bare ikke den tid det tager.

Lige nu er der en del fokus på en helt lokal motorvej. Det kan man jo mene om hvad man vil. Men at få en fælles varmeforsyning ser jeg blot som langt, langt vigtigere.

Ellers har vi rigtig mange, som faktisk ikke vil have råd til at blive boende, både yngre og ældre, og det vil virkelig kunne mærkes for os alle, for skolen, for indkøbsmuligheder og for hele vores fællesskab - og for at tiltrække nye borgere.

For mig er det i hvert fald vigtigt, at vi fortsat vil være en by og en egn, som både vil og kan rumme alle lag i samfundet. Både ejere og lejere.

Ellers er det så som så med mangfoldigheden, og så vil vi i stedet skabe store skel. Det gavner ingen. Og det gavner i hvert fald slet ikke muligheden for udvikling af vores by og vores egn.