Gode gamle Gnags kommer til Ans den 13. august.

Blinklyset og Cigaren: Fire barer med navne fra det gamle Ans

Tange Sø Festival føjer en omgang lokalhistorie til, når der serveres drikkevarer den 13. august

ANS Der er i år 4 barer på Tange Sø Folk Festival.

Under Pradragerfesten i Ans forleden var der en konkurrence hvor man kunne komme med foreslag til navn på de fire barer.

Barerne skal have navne, så publikum ved indgangen til festivalen allerede kan aftale, hvilken bar man skal mødes ved, når det hele kører.

- Der var mange gode forslag, men det som lød bedst var, at der var nogle, der foreslog at opkalde barerne efter nogle afdøde skikkelser - mennesker der har betydet noget for Ans By på den eller den anden måde. Mennesker der har gjort sig særligt bemærket, og derfor husker Ans-folkene dem stadig med glimt i øjet, siger Peter Baggerman fra Tange Sø Festival.

Sjønne, Blinklyset, Syvfingeren og Cigaren er navnene på de fire barer.

Hver person har en historie, der hænger sammen med Ans og med byens historie.

Sjønne

Niels Jørgen Pedersen – »Sjønne« – drev i over 40 år vognmandsforretning som lillebilchauffør i Ans. Han solgte sin forretning i 1991.

Mange kan stadig huske Sjønne og hans kone Gerda. De kunne altid ringes op for at køre folk fra det ene sted til det andet, ingen tur var for kort. Det kunne da godt være, at de »brokkede« sig en smule, når de skulle op midt om natten, men det endte som regel med at kunderne blev fragtet hjem. Sjønne og Gerda havde et taxi-servicegen som i gamle dage.

At drikke øl i Sjønnes biler var dog strengt forbudt. Hvis man prøvede, så kunne Sjønne enten lugte eller høre det: »Aflevere øllen eller ud af bilen« lød det.

Blinklyset

Svend med øgenavn »Svend Blinklys« var en afholdt skikkelse som hjælp til på Ans Kro i gamle dage.

Man ved ikke meget om Svend, ud over at han var helt sin egen. Alle der besøgte Ans Kro i ny og næ, kendte Svend. Hans tilnavn, Blinklys, fik han sikkert da han blinkede med øjnene mere end almindeligt.

Syvfingeren

Svend med øgenavn »Svend Syvfinger« kom ofte – i perioder – på Ans Kro. Som navnet antyder, manglede Syvfingeren hele tre fingre på grund af en arbejdsulykke. Det afholdt ham dog ikke fra at løfte sit ølglas mellem lillefingeren og tommeltotten. Noget man husker ham for.

Op til flere gange har Syvfingeren udfordret uanmeldte sælgere på sin arbejdsplads i Sahl ved at simulere afklippede fingre i pladesaksen. Sælgere blev som regel dårlig tilpas ved synet af Svends komedie.

En borger beretter: Syvfingeren kom ofte på Hydro, altid i godt humør, skabte stemning, og var glad og ordentlig ved os der arbejdede dér. Trods promillen nok var høj.

Cigaren

Jørn Rasmussen levede i mange år med øgenavn »Cigar-Jørn«. Ikke så underligt når han røg mange cigarer. Cigar-Jørn var meget afholdt hos fodbold- og håndboldholdene i Ans.

Cigar-Jørn har været fodboldtræner i mange år. Der er også beretninger om, at Cigar-Jørn kørte vildt autorally i sine yngre år.

Den yngre generation kan nok huske Cigar-Jørn for sin altid loyale tilstedeværelse hos håndboldkampene i Ans.

Cigar-Jørn var altid at finde som tilskuer ved de lokale håndbold- og fodboldkampe. Og så gav han ofte en omgang sodavand til hele holdet, samt nogle gode råd til træneren.

Indlæser debat