Mindeord: Gunver Birkbak var en præstekone med stort P

Gunver Birkbak var enke efter provst Knud Birkbak, og efter hans død flyttede hun i lejlighed i Kjellerup

MINDEORD: Pastor emeritus Frede Møller, Ans, har skrevet følgende mindeord:

Søndag den 14. august døde Gunver Birkbak, 93 år gammel. Hun var enke efter provst Knud Birkbak, som døde for ni år siden. Et langt liv var dermed forbi.

Oprindelig var Gunver Birkbak uddannet som defektrice, men ved giftermålet med Knud Birkbak blev det lagt på hylden for stedse.

For Gunver Birkbak var præstekone med stort P. Mange kringler er blevet bagt, og utallige kopper kaffe blev lavet i de præstegårde, hvor hun fik sit hjem og sit virke. Først i Aars og Dorf, senere i Hjermind og Frederiks.

Fire børn kom til efterhånden.

Da jeg som ung præst kom til Hinge i 1984, var Knud Birkbak provsten, der skulle indsætte mig, og derfor var et besøg i Frederiks Præstegård passende. Men det var samtidig en positiv og hjertevarm glæde, for provsten var et venligt menneske, og hans kone var altid smilende og glad.

Begravet i »Bibelstræde«

Da Knud Birkbak blev pensioneret i 1989, fik parret gennem en årrække deres hjem i Levring.

Her var Knud Birkbak hjælpepræst i et år, og her blev Gunver begravet i »Bibelstræde«, som nogle kalder den række på kirkegården, fordi flere fra deres bibelkreds i dag ligger begravet her. Begravelsen foregik 18. august fra Levring kirke, og jeg blev bedt om at foretage begravelsen. Det var jeg glad for.

Efter Knud Birkbaks død fik Gunver en dejlig lejlighed i Kjellerup, og da syn og helbred begyndte at svigte, fik hun de sidste måneder en plads på plejehjem i Fårvang.

Med glæde og tak vil vi mindes et hjertevarmt menneske, som nu er borte.

»Den korteste afstand mellem to mennesker er et smil«, fik entertaineren Victor Borge engang sagt.

Det passer fint på Gunver Birkbak. Sådan var det, og sådan vil vi huske hende.