Omkring en ælling

HAPPENING Kunne Ibi-Pippi dog ikke i stedet have valgt at udføre sin modifikationshappening ovenpå en plakat, med en gengivelse af »Den foruroligende ælling«. Det tror jeg såmænd Jorn ville have syntes var både morsomt og o.k. For i stedet for - som nu - at have udført sit stunt på originalen. Jeg kunne forestille mig at Ibi-Pippi beundrede og respekterede Jorn for sit mod ud i kunsten. Og dermed samtidig også havde respekteret Jorns værker.

Jeg vil til enhver tid forsvare vores ytringsfrihed her i Danmark. For der er jo mange måder hvorpå man kan bruge sin ytringsfrihed til at irritere småborgerlighedens Danmark. Man kan putte lort på dåser. Putte guldfisk i en blender. Save hovedet af en havfrue. Slagte en hest. Ja, jeg har endog engang hørt der var en kunstner der skulle have malet et maleri ovenpå en leverpostejmad.

Der skal sommetider ikke så forfærdelig meget til for at forarge den, der vil forarges.

Jeg håber virkelig, det bliver muligt at restaurere »Den foruroligende ælling«. Det billede er jo ikonisk.

Så billedet stadig og altid fremover bliver muligt at se på Museum Jorn.

Jeg håber samtidig også, at Ibi-Pippi bliver ved med at lave sine happenings. Men måske lidt mere fornuftige, så de ikke udføres ovenpå en anden »happening« kunstnerkollegas værker.

Men det er jo så samtidig også lidt af et paradoks. Ibi-Pippi bliver jo nu landskendt på sit stunt. Og lige så landskendt bliver jo så samtidig også Museum Jorn. Det var jo nok ikke på den måde museet ville have ønsket virkelig at blive landskendt. Men sådan er det.

Jeg vil sige ligesom rejsekongen Simon Spies i sin tid sagde det. »Dårlig omtale er bedre end ingen omtale«.

Det er forøvrigt et slogan, jeg selv ynder at holde mig til.