Vindum om hegn og dyrevelfærd

SKOVE Så er den gal igen med Vindum, der på ny fremturer med sine usaglige angreb på Naturnationalparkerne (NNP). Det er den sædvanlige tale om hegn og dyremishandling.

Han åbenbart hverken kan eller vil blive klogere. Det var der ellers rigtig god anledning til at blive, da Naturstyrelsen for nylig holdt et velbesøgt og sagligt møde i Kompedal Plantage - det område i kommunen, der er udpeget til NNP.

Konkret viden er bedre end fordomme baseret på uvidenhed! Desværre glimrede Vindum med sit fravær.

Men her ville han bl.a. have kunnet få at vide, at de hegn, der påtænkes opsat, er ganske almindelige, lave markhegn, der udelukkende har til opgave at holde de køer mv. inde, der skal pleje området. Hegn vi alle kender fra de marker, hvor vi ser græssende malkekøer - når de ellers ikke er indespærrede og stuvet sammen i hele det lange, mørke vinterhalvår!

Hegn der overhovedet ikke vil frembyde nogen forhindring for det frie vildts bevægelser - fra markmus til kronvildt! Han ville have hørt, at man, som det ser ud nu, regner med på det enormt store område at sætte et antal køer ud, således at hver enkelte ko vil få et areal svarende til ca. 31 Jyske Park fodboldbaner at boltre sig på! Nora malkeko vil være meget misundelig!

Men hun er et kunstigt fremavlet produkt, der ikke hører hjemme der, og overhovedet ikke kan sammenlignes med for eksempel skotsk højlandskvæg, verdens ældste ko-race, hvoraf ca. 10.000 allerede gør en stor indsats i dansk naturpleje, og har gjort det siden 1950’erne - intet nyt under solen - skabt til, som for eksempel kronvildt, at leve hele året udendørs i det skotske højlands barske klima - og som i øvrigt frembringer kød mere proteinrigt og kolesterolfattigt end andet oksekød.

Og så nævner Vindum brevet fra kommunen til miljøministeriet om at undlade hegn, og undrer sig på forhånd over, hvordan ministeren kan overhøre så stærke lokale ønsker. ’

Hvordan i alverden kan man være så naiv, at tro på, at et brev fra en meget lille håndfuld lokalpolitikere kan få ministeren til at ændre projektet på et så grundlæggende punkt som hegning?

Men stor tak og ros til borgmester Gade for at have ben nok i næsen til ikke at hoppe med på den galej!

De klasker sig på lårene af grin i ministeriet, når de får brevet fra det sorte Jylland - men de skal nok give et pænt og dannet svar!