Politisk plat om Gludsted Plantage

NATUR Min barndoms skov kom for nylig i orkanens øje. Jeg er vokset op lige ved siden af Gludsted Plantage og er kommet der hele livet. Midtjyllands Avis bragte 16. juni en artikel med overskriften: »Gludsted Plantage er langsomt ved at blive ædt op«. Det var da noget af en overskrift, tænkte jeg. Men da jeg kiggede efter, hvem der stod bag, nemlig Venstres talende vandfald, Kristian Pihl Lorentzen, blev jeg klar over, at det handlede om noget helt andet. Og jeg kan være i tvivl om, hvad det egentlig handlede om.

I den aktuelle sag har han allieret sig med både skoventreprenør Bjarne Myllerup og tidligere statsskovrider Niels Juhl Bund-gaard, foruden avisens journalist.

Sagen handler om, at et mindre område i Gludsted Plantage, der er landets største med et areal på 34 km2, er blevet angrebet af typografbillen. Den angriber i store flokke syge eller døde træer, altså træer der ikke længere er en del af den aktuelle skovdrift. Men det er selvfølgelig ikke et kønt syn, og det er ud fra det, at de herrer tegner et skræmmebillede af, at »Gludsted Plantage langsomt er ved at blive ædt op«. Det er jo rent nonsens og plat!

Og så slipper det ud, da den tidligere skovrider tager ordet: »Baggrunden til hele miseren var udpegningen af områder til mulige naturnationalparker. Her var Gludsted Plantage en af kandidaterne«.

Ja, men den blev altså IKKE udpeget, så det kan jo ikke være her, årsagen til billeangrebet skal findes. Der har været store billeangreb før i plantagen. I 70’erne var det billen med det prosaiske navn nonnen, der var skurken. Men det blev løst, ligesom det også vil blive løst med typografbillen.

Det virkelig angribelige i hele historien er Pihl Lorentzens påstand:

»Jeg har gentagne gange påpeget problematikken. Jeg har sendt over 100 samrådsspørgsmål til Folketingets miljøudvalg, men det er som at slå vand på en gås. Jeg har ikke fået svar på mine spørgsmål. I stedet er jeg blevet mødt af en magtfuldkommenhed«. Siger altså Pihl Lorentzen.

Jeg bliver nødt til at sige, at det er direkte usandt, at han ikke som folketingsmedlem får svar på samrådsspørgsmål. Det er der klare regler for. Så der løb munden vist igen over for Venstrepolitikeren.

Og helt gennemskueligt bliver det, når han siger, at »hele processen er et eksempel på topstyring, hvor regeringen har givet Skovstyrelsen mundkurv på«. Det er altså den grimme regering, der er skyld i det hele - nå, ja, og der er jo snart valg.

Når jeg skrev, at jeg kan komme i tvivl om, hvad hele artiklen egentlig handler om, for er den i virkeligheden en reklame for en ny forening ved navn »Bevar De Danske Skove«, som er opstået som en protest med planerne om naturnationalparker?

Det er et fint navn og et ædelt motiv, og det bør der kunne findes en løsning på, særligt hvis man kan undgå den slags politisk plat, som avishistorien om Gludsted Plantage er et trist eksempel på.

Forkortet af redaktionen